9 tipů jak šetřit elektrickou energií

9 tipů jak šetřit elektrickou energií


Šetři elektrickou energií. Tuto větu určitě uslyšíte odevšad. Elektrická energie je nezbytná pro naše každodenní fungování, stala se z ní součást moderního života, ale její spotřeba může být nákladná a nepříznivě ovlivňovat životní prostředí.

Je velmi důležité si uvědomit, že i malý krok může přispět ke snížení spotřeby energie a tím pádem k úspoře nákladů a ochraně životního prostředí.

Přinášíme vám par tipů pro každého z nás, jak můžete začít už dnes.

 

1. Používání úsporných nebo LED zářivek

Pane Edisone, děkujeme, že jste přinesli úžasný vynález jménem zářivka, ale vývoj jde stále dopředu a máme zde úsporné nebo LED zářivky, které spotřebují až o 80 % méně energie a vydrží až 25krát déle. Když budete příště kupovat zářivky, vzpomeňte si na naši radu.
 

 

2. Vypínejte spotřebiče a elektroniku, pokud ji aktuálně nepoužíváte.

Mnoho spotřebičů stále spotřebovává energii, i když je nepoužíváme, proto je velmi důležité je vypnout ze zásuvky. Například kuchyňské spotřebiče – zapněte je do zásuvky pouze během používání. Také můžete využívat vypínače na zásuvkách pro vypínání spotřebičů, které se právě nepoužívají.

 

3. Využívejte denní světlo místo umělého.

Naše matka příroda to zařídila tak, že během dne máme dostatek světla pro běžné činnosti. Heslo tedy zní – nesviťte dokud nemusíte.

 

4. Regulujte teplotu v místnosti, které se právě nevyužívají.

Pokud zrovna nejste v místnosti, stáhněte termostat na radiátoru. může být užitečné pro úsporu energie a snížení nákladů na vytápění. Lze toho dosáhnout i pomocí programovatelných termostatů, které umožňují nastavit různé teploty pro různé časy v průběhu dne. Také doporučujeme zavírat dveře a okna v nevyužívaných místnostech a zastavit topení v nich, aby se zabránilo ztrátám tepla.

 

5. Využívejte světlo automatické k pohybu.

Není nic jednoduššího, než mít doma světlo s pohybovým senzorem. My jsme si také umístili do koupelny a toalety. Když v místnosti nejste, automaticky se zhasne.

 

6. Pračku nebo myčku nádobí nezapínejte poloprázdnou

Když jdete prát, naplňte pračku doplna. Operete více prádla za stejnou cenu jako kdybyste zapnuli poloprázdnou pračku. Totéž platí iu myčky nádobí.

 

7. Vybírejte si spotřebiče s nižší spotřebou energie a vyšší energetickou třídou.

Pokud jedete právě kupovat spotřebiče, myslíte na jejich energetické třídy. Například chladnička. Věděli jste, že chladnička s třídou A+++ energetické účinnosti spotřebuje až o 75% energie méně než chladnička s G třídou? Podobné rozdíly najdeme u pračky, myčky či televize. Je pravda, že tyto spotřebiče jsou často dražší, ale v konečném důsledku se vám peníze vrátí v podobě úspor na elektrické energii.

 

8. Použijte sprchovou hlavici s nízkým průtokem.

Voda, se kterou se sprchujeme, se musí ohřívat, přičemž se spotřebovává elektrická energie. Výměnou sprchové hlavice za úspornou umíme tuto spotřebu snížit. Na spotřebu bude mít efekt i kratší sprchování ☺.

 

9. Místo sušičky použijte šňůru na prádlo nebo sušák.

Každý spotřebič je žrout energie. Proč používat sušičku, když můžete prádlo vyvěsit na sušák? Navíc odpařováním vody se zvýší vlhkost v domě a nemusíte zapínat další spotřebič jako je zvlhčovač. Dobrý deal no ne?

 

Je důležité si uvědomit, že i malé kroky dokážou provést změnu. Sepsali jsme vám 9 tipů, jak a kde lze ušetřit elektrickou energii. Desátý tip jsme nechali pro vás. Budeme rádi, když nám napíšete na náš Instagram profil, jaký tip máte vy pro nás.

Zadejte v košíku kód MAMA20 a ušetřete až 20 %. Sleva platí jen na vybrané produkty.