Pravidelně dostáváme otázky, jak dlouho vydrží některé potraviny ve voskovaných ubrouscích a pytlících. Připravili jsme pro vás přehled nejčastěji balených potravin.
Doba trvanlivosti potravin ve voskovaných ubrouscích a pytlících závisí na druhu potraviny a podmínkách skladování. Obecně platí, že suché potraviny, jako jsou sušenky, káva nebo cereálie, mohou být skladovány ve voskovaných ubrouscích a pytlících až několik měsíců, aniž by se znehodnotily. Vlhké potraviny, jako jsou sýry, ovoce a zelenina, mají prodlouženou dobu trvanlivosti o několik dny až týdnů oproti běžně položeným na lince/v chladničce. Včelí vosk má totiž konzervační, antibakteriální a antimykotické vlastnosti.
Pojďme se podívat, kolik vydrží konkrétní potraviny:
Zelenina
- salát - 1 týden
- ředkvička - 2 týdny
- okurka - 2 týdny
- polovina cibule - 1 týden
- cuketa - 3 týdny
- mrkev - 3 týdny
- lilek - 2 týdny
- paprika - 2 týdny
Ovoce
- polovina avokáda - 3 dny
- polovina citronu - 2 týdny
- polovina jablka - 4 dny
- banány - voskovaný pytlík prodlouží trvanlivost o 3 dny
Syry
- parmazán - má dlouhou dobu trvanlivosti již od výroby, voskovaný ubrousek jej ochrání před pachy z chladničky a před ztvrdnutím
- ementál - 2 týdny
Chléb a pečivo
- chléb - 5 dní, chlebíček potřebuje více vzduchu. Pytlík každý den, když si děláte něco dobrého na zub otevřete, aby se nadýchal a znovu zavřete.
- rohlíky - 3 dny
- dopékané pečivo - doporučujeme nebalit, chleby dopékané z mraženého polotovaru nebo chleby upečené z nekvalitních surovin není vhodné balit, protože rychle zplesniví
Tým BajaBee.