Historie voskovaných ubrousků

Historie voskovaných ubrousků


Voskované ubrousky v podobě jaké je využívám nyní, vymyslela žena jménem Toni Desrosiers před deseti lety. Chtěla prodloužit čerstvost potravin přirozeným způsobem, bez plastových obalů, sáčků a fólie. Jejím cílem nebylo jen snížení jednorázového obalového odpadu ale i potravinového odpadu. Pracovala v obchodě se zdravou výživou jako odborník na výživu. Zákazníci měli požadavky na jídlo balené v obalech které neobsahují BPA. Bisfenol A (BPA) je organická chemická sloučenina, která se využívá při výrobě plastů. Využívá se při výrobě CD a DVD, dózách na potraviny, kojeneckých lahví, plastových příborů ale i v elektronice, stomatologii. BPA může ovlivnit vývoj nitroděložního plodu, zvýšit riziko výskytu rakoviny prsu, snížit počet spermií u mužů. Toni začala zkoumat jak uskladňovali potraviny naši předci. Rozhodla se vytvořit produkt, který koresponduje s moderní dobou ale zároveň bude z přírodních zdrojů.

Stanovila si několik základních požadavků. Musí to být přírodní produkt, všechny suroviny musí být jedlé, musí mít přirozené konzervační vlastnosti, nesmí obsahovat plast a musí splňovat požadavky FDA (anebo našeho Úřadu veřejného zdravotnictví ČR). A tak začala experimentovat v kuchyni a vznikly voskované ubrousky. Voskované ubrousky mají historii ve velmi dávných časech. Staří Egypťané použivali vosk na balzamování, mumifikaci svých faraonů, na udržení stálosti kudrnatých paruk, ochranu svitků papyrusu a obrazů a do voskovaného plátna balili potraviny, aby jim vydržely déle čerstvé.

 

Voskované ubrousky BajaBee vznikly v dubnu 2019, u nás doma v naší kuchyni. Chvíli nám trvalo, než jsme našli ten správný poměr včelího vosku, smrkové pryskyřice a řepkového oleje. Vytvoření voskovaných obalů byla raketová věda. Když dáte velký poměr včelího vosku, ubrousky budou velmi lepivé, když dáte velký poměr řepkového oleje, ubrousky nebudou držet tvar, a když je moc pryskyřice, ubrousky jsou tvrdé. Velice záleží i na tom, aby látka, na kterou nanášíte rozpuštěnou hmotu výše uvedených složek nebyla příliš tlustá. Následně stačí přežehlit mezi dvěmi mastnými papíry a voilà, voskované ubrousky BajaBee jsou na světe.
 

Zadejte v košíku kód NAROZENINY20 a ušetřete 20 % z celé objednávky.