
Domácí rebarborový džem s bezem a meruňkami
Máte-li chuť na něco originálního a zároveň lehce nostalgického, vyzkoušejte džem z rebarbory, meruněk a bezu. Kombinace jemné kyselosti rebarbory, sladkých meruněk a květinové vůně bezu je prostě neodolatelná. Ideální na chléb, croissanty i do jogurtu.
Co budete potřebovat:
- 1,2 kg očištěné rebarbory (nakrájené na kousky)
- 500 g zralých meruněk (bez pecek, nakrájených)
- 10–15 květů černého bezu
- 1 kg želírovacího cukru 2:1
- Šťáva z 1 citronu
Postup:
- Rebarboru a meruňky dejte do velkého hrnce. Přidejte citronovou šťávu a promíchejte.
- Květy bezu svažte do gázy nebo vložte do čajového sítka – aby se daly po vaření snadno vyjmout. Vložte je do hrnce.
- Přisypte želírovací cukr, promíchejte a nechte stát cca 30 minut, aby pustily šťávu.
- Směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 4–5 minut. Během vaření sbírejte pěnu.
- Odstraňte květy bezu, udělejte želírovací zkoušku a pokud džem tuhne, nalijte ho do sterilizovaných sklenic.
- Uzavřete, obraťte dnem vzhůru na 5 minut, poté otočte zpět a nechte vychladnout.
Tip:
Tento džem je skvělý i jako náplň do koláčů, na cheesecaky nebo jako sladký dárek. Pokud ho chcete ozvláštnit, přidejte ke konci varu hrst bílých bezových kvítků bez stonků – i oči totiž jedí. :)