
Babiččin jablečný koláč: vůně dětství a domova
Některé recepty se nezapisují do sešitu – předávají se z generace na generaci. Pamatujeme si je z vůně, z pohybů rukou, které hnětou těsto, i z tepla, které se šíří z trouby po celém domě. A právě babiččin jablečný koláč je jedním z těch pokladů, které se nikdy neomrzí.
Ingredience, které vyprávějí příběh
Na tento koláč nepotřebujete nic výjimečného – jen pár poctivých surovin, které má každá babička ve své kuchyni:
🍎 200 g másla
🍎 300 g hladké mouky
🍎 3 vajíčka
🍎 4–5 sladkých jablek
🍎 2 lžičky skořice
🍎 1 lžičku vanilkového cukru nebo pár kapek přírodního extraktu
Tyto jednoduché ingredience se pod rukama mění v něco, co voní jako neděle u babičky.
Postup
Těsto: V míse vyšleháme máslo s moukou a vajíčky, až vznikne hladké, poddajné těsto.
Náplň: Jablka oloupeme, nastrouháme a promícháme se skořicí a vanilkou.
Pečení: Těsto rozdělíme na dvě části – spodní a vrchní. Mezi ně rozložíme jablečnou náplň a pečeme při 180 °C asi 30–35 minut, dokud koláč nezíská zlatavou barvu.
Dokončení: Po vychladnutí ho posypeme moučkovým cukrem.
Vůně, kterou nelze nahradit
Když se skořice spojí s jablky, kuchyně se naplní teplou, kořeněnou vůní. Každý kousek tohoto koláče je malým návratem do dětství – k babiččiným rukám, starému stolu a šálku čaje.
💛 Malý tip od BajaBee
Podávejte ho ještě teplý, s lžičkou domácího medu nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
A pokud vám náhodou kousek zůstane i na druhý den, zabalte koláč do voskovaného ubrousku – díky němu zůstane čerstvý a voňavý co nejdéle.