
Babiččin bezový sirup s mátou a meduňkou
Recepty od babičky mají své kouzlo – nejenže krásně voní, ale uchovávají vzpomínky na dětství a letní prázdniny. Jedním z těch, které si rozhodně musíte zapsat, je domácí bezový sirup s mátou a meduňkou. Lahodný, osvěžující a bez zbytečných konzervantů.
Co budete potřebovat:
- 30–40 velkých květů černého bezu (nejlépe nasbíraných dopoledne, kdy nejvíce voní)
- 2 litry vody
- 1,5 kg třtinového cukru
- 2 citrony
- 1 hrst čerstvé máty
- 1 hrst čerstvé meduňky
- 40 g kyseliny citronové
Postup:
- Vodu přiveďte k varu, nechte trochu vychladnout a nalijte ji na květy bezu, které jste předtím jemně opláchli. Přidejte nakrájené citrony, mátu a meduňku.
- Nechte louhovat 24–48 hodin na chladném místě (ne na přímém slunci), občas promíchejte.
- Přes gázu nebo jemné sítko přeceďte tekutinu do hrnce, přidejte cukr a kyselinu citronovou.
- Pomalým zahříváním a mícháním rozpusťte cukr. Nevařte!
- Horký sirup nalijte do sterilizovaných lahví a uzavřete.
Tipy na podávání:
Bezový sirup je výborný s perlivou vodou, ledem a plátkem citronu. Skvělý je také jako základ do domácí limonády nebo letního koktejlu pro děti.
Skladujte v chladu a spotřebujte do 6 měsíců. Po otevření uchovávejte v lednici.