Zavřít
Babiččin bezový sirup s mátou a meduňkou

Babiččin bezový sirup s mátou a meduňkou

Recepty od babičky mají své kouzlo – nejenže krásně voní, ale uchovávají vzpomínky na dětství a letní prázdniny. Jedním z těch, které si rozhodně musíte zapsat, je domácí bezový sirup s mátou a meduňkou. Lahodný, osvěžující a bez zbytečných konzervantů.

Co budete potřebovat:

  • 30–40 velkých květů černého bezu (nejlépe nasbíraných dopoledne, kdy nejvíce voní)
  • 2 litry vody
  • 1,5 kg třtinového cukru
  • 2 citrony
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 1 hrst čerstvé meduňky
  • 40 g kyseliny citronové

Postup:

  1. Vodu přiveďte k varu, nechte trochu vychladnout a nalijte ji na květy bezu, které jste předtím jemně opláchli. Přidejte nakrájené citrony, mátu a meduňku.
  2. Nechte louhovat 24–48 hodin na chladném místě (ne na přímém slunci), občas promíchejte.
  3. Přes gázu nebo jemné sítko přeceďte tekutinu do hrnce, přidejte cukr a kyselinu citronovou.
  4. Pomalým zahříváním a mícháním rozpusťte cukr. Nevařte!
  5. Horký sirup nalijte do sterilizovaných lahví a uzavřete.

Tipy na podávání:

Bezový sirup je výborný s perlivou vodou, ledem a plátkem citronu. Skvělý je také jako základ do domácí limonády nebo letního koktejlu pro děti.

Skladujte v chladu a spotřebujte do 6 měsíců. Po otevření uchovávejte v lednici.

Slevy až do -50 % na voskované ubrousky a pytlíky. Pomozte nám vyprázdnit sklad – stěhujeme se do nových prostor!