Neplýtvej potravinama

Neplýtvej potravinama


Každý z nás se už někdy ocitl v situaci, kdy jsme koukali do své chladničky nebo do komory a zjistili jsme, že máme spoustu potravin, které už nepotřebujeme, které asi už nespotřebujeme, nebo v tom nejhorším případě se nám už stihli i pokazit.

Plýtvání potravinami je velkým problémem dnešní doby. Pojďme se společně podívat na pár tipů, jak to můžeme změnit a neplýtvat potravinami a našimi finančními prostředky.

 

1. Naplánujte si co budete vařit

Když budete svá jídla plánovat předem, můžete si lépe naplánovat seznam potravin na nákup. Připravte si recepty na vaření na celý týden, abyste věděli, co bude ještě zapotřebí dokoupit.


2. Před nákupem si udělejte seznam

Tento seznam vám usnadní nakupování, protože budete přesně vědět co potřebujete a nebudete bloudit bezradně mezi regály. Je třeba se tohoto seznamu také držet a nechodit nakupovat hladový :).
 

3. Kupujte potraviny v přiměřených množstvích

Někdy se může zdát, že koupíme více potravin za výhodnější cenu. Avšak často se stává, že tyto potraviny se nám stihnou pokazit ještě dříve, protože je nestihneme spotřebovat.
 

4. Dbejte na správné skladování potravin

Je důležité brát v úvahu způsob skladování potravin. Některé potraviny se skladují jen krátce a je třeba je spotřebovat co nejdříve, jiné potraviny lze skladovat déle. Můžete je zabalit i do voskovaných ubrousků a pytlíků, aby Vám vydržely co nejdéle čerstvé.
 

5. Zkuste spotřebovat to, co nabízí chladnička.

My jsme to vyzkoušeli s pomocí převratné novinky jako je umělá inteligence. Pokud si bez nápadů, napiš do řádku, aby vytvořila recept z pár surovin, které zůstaly v lednici a rychlá večeře je na stole.
 

6. Dávejte si pozor na kvalitu produktů

Pokud už něco kupujete, dávejte si pozor na kvalitu produktů. Kvalitní produkty vám vydrží déle a budete je potřebovat méně často nahrazovat.
 

7. Využívejte všechny části potravin

Pokud máte zbytky jídel, zkuste je znovu využít druhý den. Například zbytky rýže mohou být přidány do polévky nebo dušeného jídla. Hlávková zelenina, jako například brokolice a květák, lze využívat úplně celé. Konečky můžete nakrájet a přidat do salátu, polévky nebo zeleninového smoothie.

 

Takže nekupujme, co nepotřebujeme a udržme si naši peněženku i životní prostředí zdravé!

Zadejte v košíku kód MAMA20 a ušetřete až 20 %. Sleva platí jen na vybrané produkty.